Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

Маска за чистење на кожата

1 белка од  јајце

1 лимон

1 лажица мелен полен

1 лажица брашно

1 лажица мед

Сите сосотојки се мешат и се нанесува смесата на лицето.Маската се остава на лицето барем 15 минути.Со оваа маска се острануваат мртвите клетки од површината на кожата.Медот и белката ја чистат и ја потхрануваат кожата.Откако ќе се измие лицето со млака вода, кожата ќе биде свежа а циркулацијата подобра.

Значи медот не се користи само како лек , туку се користи и во козметичката индустрија за разубавување.Медот содржи аминокиселини кои му помагаат на кожата да ја задржува влажноста.Освен за медицински цели медот е погоден и за оние кои страдаат од мамурлук.Фруктозата што ја содржи медот е важна за разградување на алкохолот во безопасни производи.


Мед и цимет како лек

Мешавината од мед и цимет лечи многу болести. Научниците медот денес го прифааќаат како многу ефикасен лек за сите врсти на болест.Ако медот се земе во правилна доза нема да му наштети ниту на  дијабетичарите.

За инфекција на мочниот меур се земаат  две лажици цимет и една лажица мед во чаша млака вода . Со овој рецепт се уништуваат бактерите во мошниот меур.

Нивото на холестерол во крвта се намалува ако се земе две лажици мед и три лажици цимет во 400 мл чај.

За настинка се зема три дена по ред една лажица мед и една лажица цимет.

Секојдневната употреба на мед и цимет го зајакнува имунолошкиот систем и го штити телото од бактерии.Постојаната употреба на мед ги зајакнува белите крвни зрнца.


Zemi med najdi lek

Take honey,Find cure

Zemi med najdi lek - Med kako lek 4