Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

- Ако  на Свето Благовештение ( 7 април) пчелите јако зујат годината ќе биде медна.

- Предвреме формираните легла навестуваат добра година.

- Пред суша пчелите стануваат лоши и напаѓаат.

- Ако доаѓа невреме пчелите ќе летаат близу сандаците, а ако доаѓа

убаво време пчелите летаат далеку по ливадите.

- Ако пчелите наутро не летаат по ливадите, туку остануваат во сандаците навестуваат дека ќе има врнежи.

- Доколку времето се наоблачува, а пчелите ја продолжуваат својата работа, не се враќаат во сандаците навестуваат дека нема да има врнежи; и спротивно при облачно време ако пчелите се враќаат брзо и се кријат во сандаците за 1 час треба да се очекуваат обилни врнежи.

- Рано заврешен пчелин лет кажува дека ќе има убаво сончево време и ваквото време ќе трае и до следниот ден ; и спротивно силен лет до касни вечерни часови навестуваат лошо време.

- Ако пчелите брзо ги отстрануваат трутовите значи дека брзо ќе ни дојде зимата.

- Ако пчелите  уште од наесен ги лепат отворите треба да очекуваме ладна зима.