Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

Јули

 Во месец јули се врши цедење на медот. Цветањето на багремот е веќе завршено а исто така и ливадската паша(доколку има врнежи ливадската паша се продолжува за некое време). Јули е месец кога цвета липата и сончогледот па така сите оние кој што ќе вршат селидба на паша време е тоа да го сторат. При тоа најважна работа за пчеларот е да не дозволи блокирање на матицата доколку сончогледот премногу замедил. Овој месец е најжешкиот во годината, па затоа во некои години  доаѓа до стопирање на целата паша при што пчеларот е должен да интервенира со мала количина на сируп во вечерните часови  за да не дојде до стопирање на матицата да полага јајца. При крајот на овој месец мора да се изврши детален преглед за да се утврди количината на мед и полен, и да се види состојбата на леглото. Со овој преглед практично и се припремаат за зимување.