Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

Јуни

Во месец Јуни треба да се посвети големо внимание на просторот во сандакот за да не дојде до блокирање на матицата. Исто така во овој месец пчелните друштва го достигнуваат својот максимум а со тоа се прошируваат пчелните друштва, се формираат нуклеуси и се започнува со производство на матици. Вароата е доста застапена. Пчелните  друштва  интензивно собират нектар и полен од расцветаните ливади и ги полнат медиштата. Доколку дневниот внес на нектар е повеќе од 2 кг тогаш на секој 14 дена се додава нов спрат. Овој месец е погоден за изградба на сатни основи.

Во некои  години во месец јуни поради обилни паши се врши и цедење на медот.