Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

Прополис

 Прополисот е смолесто-леплива материја кој што пчелите го произведуваат со собирање смолести материи од пупките на некои растенија како што се бреза,ела,топола и др. и со додавање на восок и секрети од нивните жлезди. Смолата е главна суровина од која пчелите произведуваат прополис кој со своите бактериски и бактериостатички особини претставува санитарно средство кое им служи за дезинфекција на внатрешноста на кошницата. Има жолто - зелена до темно црвена боја. Ако се чува подолго време постанува потемен, а под дејство на сонцето ја губи пластичноста. На температура над 30 степени е мека леплива маса, а под 15 степени крута и цврста.  Прополисот има специфичен смолест мирис и горчлив вкус, а по структура е густ и нехомоген. Не е растворлив во вода. Растворлив е во 96% алкохол и овој раствор се користи како основа за примена на прополисот. Тој е природен производ и се користи како лек. Се користи во лечење на кожни повреди,рани и инфекции, лечење на болести на грлото, очите, ушите, женските и машките репродуктивни органи, цревата, кожата, бронхијална астма, чир на желудник и дванаесетпалачно црево и др. Во последно време се употребува при лечење на канцерогени болести како рак на желудник, грло, кожа, простата, гради и др.При канцерогените заболувања, покрај препаратите на база на пчелни производи, треба да се голтаат и парчиња од суров прополис, но тој треба да биде исклучително чист.

Се добива со гребење на дното на кошниците или со специјални решетки.

Производ  :

- Шишенце раствор на прополис.

- Сиров Прополис

Propolis


Propolis 2